New Student Centre set for May completion

The new Student Centre in James College is due to be completed in the summer term after numerous delays in its construction.

After initially being scheduled for completion by January 2012, the project is now on track to be finished by May, YUSU President Tim Ellis has revealed.

He said: “The Student Centre is due to be completed within the first few weeks of next term. Unfortunately it has been delayed quite substantially over the last year due to a number of issues with the site that were out of our hands.

“However, we have now had reassurance from the university, who is managing the project, that things are on track to be finished by May.”

Around £2.2 million has been spent on the building by the University of York, with an input of £500k from YUSU itself, in an attempt to create a larger and more up-to-date centre than the converted squash court that YUSU has occupied since 1995.

The current Student Centre is being revamped and extended, with campus bar McQs being demolished to make way for the development.

An artist's impression of the building's exterior ©YUSU

As well as housing YUSU in an open plan Sabb office, Ellis told The Yorker that the new Student Centre will boast a central foyer area enclosed in glass, an ATM, digital signage and information, a large reception area, the YUSU printroom, a waiting area and gender neutral toilets.

Ellis also revealed that in the extension where McQs used to be, there is “now going to be an open study space with a lounge area with sofas for students to use as they wish whether this be for revision, eating their lunch or just chilling out”.

He added: “This is the part I'm most excited about because up until now there has never been an area in the Students’ Union for students to actually use like this.

“The whole new building is going to really provide a presence for YUSU on campus and give officers, staff and students the space required to get on with their work.”

The University of York was contacted for a statement about the building project but did not comment.

A plan of the new Student Centre reception area ©YUSU


Follow on twitter


MORE CAMPUS
comments powered by Disqus